Menu

header photo

In april 2002 is dansschool El Son Cubano gestart met het geven van lessen in verschillende Cubaanse dansen. Er worden niet alleen Salsa lessen gegeven maar ook lessen in o.a. Son, Ladystyling en een Latin Mix. Er wordt les gegeven in kleine groepen zodat iedereen maximale aandacht krijgt. Dansschool El Son Cubano is er niet alleen voor de Cubaanse danscursussen maar we verzorgen ook workshops voor scholen, feesten en bruiloften. Er is zelfs mogelijkheid tot het nemen van privé lessen. Ook voor het contracteren van een Cubaanse band met of zonder dansers, of voor alleen dansers kunt u met ons contact opnemen. Onze dansschool vind in de binnenstad van Groningen, Gelkingestraat 38. U kunt ook uw eigen feest, bedrijfsborrel enz. hier bij ons vieren, informeer naar de mogelijkheden.

Dansleraar van de dansschool El Son Cubano is Jorge Gómez Silverio. Jorge is geboren in Ciego de Avila (Cuba) en opgegroeid in Majagua. In Majagua zijn vele authentieke, traditionele boerendansen ontstaan zoals de papalote, el gavilan, el tumbantonio, zapato cubano, el punto guagiro, la caringa en vele andere muziek- en dansmanifestaties naar cubaans gebruik.

Tijdens het grote carnaval van de muziek en tambores in Majagua werd reeds op 5-jarige leeftijd Jorges verlangen gewekt om te gaan dansen. Vanaf dat moment danste hij mee op alle traditionele feesten van de Bando Azul (blauwe band) en de Bando Rojo (rode band) welk iedere jaar in de maand november plaatsvinden in Majaqua.

En op 7 jarige leeftijd danste hij mee op vele amateur optredens en mocht hij ook meedoen op zijn eerste festival. Op zijn achtste danst hij mee op het mondiale XI festival de la Juventud y los estudiantes (Het XI Jongeren en Studenten Festival). De jaren daarna danst hij op verschillende nationale festivals tot hij ging studeren. Vanaf 1985 studerde Jorge aan de Escuela profesional de instructores de Arte: “El Yarey” waar hij in 1989 afstudeerde als danser en leraar.Tijdens zijn studie danste hij op vele festivals en werkte mee aan vele films en folkloristische aktiviteiten. Van september 1989 tot juli 2000 danste hij bij het Ballet Folklorico Cutumba in Santiago de Cuba.

Dit internationale dansgezelschap is gespecialiseerd in Afro Cubaanse dansen en muziek van de Oriënte (het zuidoosten van Cuba). Als Afro Cubaanse dansen noemen we: Yoruba, Arará, Carabali en Congo. Deze van origine Afrikaanse dansen zijn tot op heden nog volledig geintegreerd in de Cubaanse Cultuur. Van de tradities van de Oriënete noemen we Son, Cutara (chancleta), Conga en de Frans Haïtiaanse cultuur invloeden als Gagá, Tumba Fransesca Haïtian, Merengue en Vodún. Met Ballet Folklorico Cutumba reisde hij naar vele internationale festivals in Europa en Amerika. Bij Cutumba was Jorge’s functie eerste danser, leraar technica en choreograaf. Sinds juli 2000 woont Jorge in Nederland. In het voorjaar van 2001 heeft hij voor de opening van restaurant, theater, nachtclub Panama in Amsterdam de Cubaanse dansshow “Havana Moon” geproduceerd en kon hij ook in Nederland zijn danstalenten laten zien.

Jorge geeft les in diverse Cubaanse dansen. Naast Salsa wordt er ook les gegeven in Son (de dans van waaruit later de Salsa is ontstaan), een specialisatie van Jorge. Hij heeft inmiddels al vele mensen enthousiast gemaakt tijdens festivals en op bootcamps speciaal gericht op deze mooie dans.Tijdens de lessen van Jorge wordt, naast techniek voor het dansen, ook veel aandacht aan de muziek besteed, zodat dans en muziek tot een gezamenlijk element worden gebracht.

Om de Cubaanse dans , muziek en cultuur nog breder uit te dragen, organiseert dansschool El Son Cubano ieder jaar een Cuban Dance Event. Dit is een 2-daags festival waarin je kennis kunt maken met veel verschillende Cubaanse dansen in de vorm van workshops en dansfeesten. Deze workshops worden gegeven door diverse (internationale), voornamelijk Cubaanse dansleraren. Het festival kenmerkt zich door kleinschaligheid waarbij er veel aandacht is voor de deelnemers, zowel onderling als vanuit de organisatie en de dansleraren.